Switsj kinderkleding
Image default
Aanbiedingen

4 dingen die je moet weten over het zuurstofgehalte en de verzadiging van het bloed

4 dingen die je moet weten over het zuurstofgehalte en de verzadiging van het bloed

4 dingen die je moet weten over bloedzuurstofniveaus en saturatie

Als uw arts begint over zuurstoftherapie, kunt u zich in eerste instantie overweldigd voelen. Maar meer weten over zuurstof en hoe het je lichaam beïnvloedt, kan het vooruitzicht van zuurstoftherapie minder ontmoedigend maken. Het zuurstofgehalte in het bloed, of de zuurstofverzadiging in het bloed, is een van de termen die u waarschijnlijk al hebt gehoord. Lees verder voor vier dingen die u moet weten over bloedzuurstofniveaus en saturatie. 

1. Wat zijn bloedzuurstofniveaus en verzadiging?

Een van de veelgestelde vragen over saturatie is: ‘Wat zijn bloedzuurstofniveaus en verzadiging? Het belangrijkste dat u moet weten over bloedzuurstofniveaus en bloedzuurstofsaturatie is dat deze termen synoniemen zijn – ze betekenen hetzelfde. Het zuurstofgehalte, of de verzadiging, van uw bloed vertelt artsen hoeveel zuurstof er in uw bloed zit. Wanneer u inademt, komt er zuurstof in uw longen en vervolgens in uw bloed. Uw bloed circuleert die zuurstof vervolgens door uw hele lichaam. Elke cel in uw lichaam heeft zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren. Zodra je cellen de zuurstof gebruiken om hun functies uit te voeren, maken ze kooldioxide aan. De kooldioxide wordt vervolgens door je bloed naar je longen vervoerd, waar je het uitademt. Zodra je weer inademt, begint het proces opnieuw.

Als uw ademhaling en bloedsomloop normaal en gezond zijn, zou uw zuurstofgehalte tussen 95 en 100 procent moeten liggen. Bij mensen met long- of bloedsomloopproblemen kan het zuurstofgehalte dalen tot 90 procent. Als het verzadigingsniveau echter lager wordt dan 88 tot 90 procent, moet u onmiddellijk medische hulp inroepen.

2. Hoe wordt het bloedzuurstofgehalte getest?

We hadden het net over een test van het bloedzuurstofgehalte door een arts. Dit type test wordt een arterieel bloedgasonderzoek genoemd. Het meet het zuurstof- en kooldioxidegehalte in uw bloed, samen met aspecten zoals uw pH-balans. Als u moeite hebt met ademhalen, als u een ziekte hebt die uw longen aantast, zoals astma of taaislijmziekte, of als een pulsoximeter een laag zuurstofverzadigingsniveau aangeeft, krijgt u waarschijnlijk een arterieel bloedgasonderzoek.

Een pulsoxymeter kan de zuurstofverzadiging meten. Dit is een klein apparaatje dat op een van uw vingers of tenen wordt geklemd. Het schijnt een licht door dat aanhangsel en analyseert dat licht om het zuurstofgehalte in uw bloed te bepalen. Pulsoximeters zijn heel gewoon in medische kantoren, en verpleegkundigen en doktersassistenten gebruiken ze vaak om het zuurstofgehalte van een patiënt te testen voordat deze naar de dokter gaat. Mensen met ademhalingsmoeilijkheden kunnen thuis een pulsoxymeter hebben, zodat ze zelf hun zuurstofgehalte kunnen bijhouden.

Misschien wilt u investeren in een pulsoxymeter, zodat u kunt bestuderen hoe uw zuurstofgehalte verandert zodra u met zuurstoftherapie begint, en ervoor kunt zorgen dat die niveaus binnen een veilig bereik blijven. Helaas kunnen deze apparaten er tot 4 procent naast zitten, dus u kunt een saturatiewaarde krijgen die tot 4 procent hoger of lager is dan uw werkelijke saturatieniveau. Als uw pulsoxymeter zegt dat uw saturatie binnen het veilige bereik ligt, maar u nog steeds moeite hebt met ademhalen, zoek dan onmiddellijk medische hulp en vraag om een arteriële bloedgastest.

3. Hoe u een laag zuurstofgehalte in het bloed kunt verhelpen

De officiële term voor een laag zuurstofgehalte in het bloed is hypoxemie. Dit kan iedereen overkomen, zelfs gezonde mensen, maar als u in het dagelijks leven hypoxemie ervaart, moet u daar iets aan doen. Hypoxemie kan een van de redenen zijn waarom uw arts u een zuurstoftherapie voorschrijft. Als uw bloedzuurstofgehalte laag is maar u nog geen zuurstoftherapie of medicijnen krijgt, zijn er enkele dingen die u kunt doen om u beter te voelen en uw gehalte dichter bij een veilig bereik te brengen. 

Als u rookt en uw zuurstofgehalte in het bloed laag is, moet u onmiddellijk stoppen met roken. Zowel rokers als niet-rokers kunnen proberen meer water te drinken, gezond en gevarieerd te eten, diepe ademhalingsoefeningen te doen en rustige oefeningen te doen, zoals yoga en wandelen. Al deze praktijken kunnen de bloedsomloop en de ademhaling verbeteren, wat op zijn beurt het zuurstofgehalte in het bloed kan verhogen.

4. Symptomen van een laag zuurstofgehalte in het bloed

Een andere veelsgestelde vraag over saturatie is: ‘Wat zijn de symptomen van een laag zuurstofgehalte in het bloed? Er zijn verschillende symptomen van hypoxemie waar u op moet letten als u weet dat uw bloedzuurstofgehalte laag is. Hoofdpijn, kortademigheid en een blauwige huidskleur zijn enkele van de meest opvallende symptomen. Bij gekleurde mensen is de blauwachtige tint rond de ogen, nagelbedden en lippen en in de mond gemakkelijker op te merken. Andere symptomen waarop u moet letten zijn een snelle hartslag, hoesten en een piepende ademhaling. U kunt ook symptomen van koolmonoxidevergiftiging opmerken, zoals duizeligheid, verwarring en een felrode huid rond de lippen en nagels.

Een laag zuurstofgehalte in het bloed kan ook leiden tot weinig zuurstof in uw lichaamsweefsel. Zoals we al zeiden, wordt uw bloed geacht zuurstof door het hele lichaam te vervoeren, inclusief de weefsels, dus als die weefsels niet de zuurstof krijgen die ze nodig hebben, kunnen er nog meer problemen ontstaan. Een laag zuurstofgehalte in het weefsel wordt hypoxie genoemd. 

Je kunt een zuurstofmeter aanschaffen om voor luchtkwaliteit meten in je woning of kantoor.