Als je om je heen kijkt, dan zal je zeker zien dat onze wereld voor een heel groot deel gemaakt is van steen. Er liggen klinkers op de straat, er liggen stoeptegels op de stoep, er liggen tegels in de badkamer, er liggen tegels op het terras in de tuin, de muren van onze huizen zijn gemaakt van steen en ga zo maar door. Als je er eens over na denkt, dan is het eigenlijk best knap dat er zo veel verschillende soorten steen te koop zijn in zoveel verschillende vormen en maten. Als jij een wandeling door het bos gaat maken, dan kom je alleen wat kleine kiezels tegen en hoogstens een hunebed uit de oertijd. Maar ja, van die stenen kan je geen huis bouwen. Maar goed, hoe zit dat dan wel? Hoe worden bakstenen en tuintegels nu eigenlijk gemaakt? In dit artikel leg ik je dat uit.
Laten we beginnen met een relatief makkelijke en veelvoorkomende steen: de baksteen, bijvoorbeeld rode waaltjes. Hoe worden die nou gemaakt? Eerst moet er klei bij een rivier worden afgegraven, klei is het hoofdbestandsdeel van een baksteen. De hoeveelheid ijzer dat in de klei zit, bepaalt de kleur van de steen. Zo heb je naast rode waaltjes ook grijze waaltjes, daar zit een stuk minder ijzer en een stuk meer kalk in. Deze soorten klei worden gestorteerd en dan wordt de klei door een rooster geperst waardoor er allemaal kleine worstjes ontstaan. Vervolgens wordt er water toegevoegd en dan gaat de klei naar de mallen. De klei wordt hier in geperst en krijgt zo de gewenste vorm. De bakstenen worden gedroogd, maar nu moeten ze nog gebakken worden in een oven van meer dan 1000 graden. Bakstenen blijven 5 dagen in de oven en dan zijn ze klaar voor gebruik! |
https://www.bricksandstones.nl/ |
