Switsj kinderkleding
Image default
Shopping / Clothing

Waaruit bestaat het oor?

Iedereen weet wel dat het oor bestaat uit een oorschelp en het slakkenhuis, maar waaruit bestaat het oor nu nog meer en wat zijn de functies van deze onderdelen. In dit artikel leest u waar het oor uit het bestaat en waar de betreffende delen in uw oor voor zorgen.

Uitwendige oor

Het uitwendige oor is het meest simpel. Alles wat je vanaf buitenaf kan zien is het uitwendige oor. Dit deel bestaat ui de oorschelp en de gehoorgang. De oorscherlp zorgt voor een dat geluid wordt opgevangen en wordt doorgegeven aan de gehoorgang. Wanneer het geluid is aangekomen bij de gehoorgang, zorgt deze ervoor dat het geluid aan het middenoor wordt doorgegeven.

Het middenoor

Eenmaal aangekomen in het middeloor komt het geluid terecht in de trommelvlies. Het middenoor bestaat uit de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. Deze drie botten zorgen er mede voor dat jij het geluid hoort dat binnen komt.

Binnenoor

wanneer het geluid verder je oor in komt, komt het aan bij het binnenoor. Het binnenoor bestaat uit het slakkenhuis. Het slakkenhuis is – hoe kan het ook anders – spiraalvormig en is bekleed met haarcellen. Deze haarcellen zorgen ervoor dat de signalen van het geluid worden doorgegeven aan uw hersenen.

Andere functie van het oor

Wat veel mensen niet weten, is dat het oor naast het gehoor ook nog een andere functie heeft. Zo zorgt het oor voor het evenwicht van de mens. In het oor zit namelijk een evenwichtsorgaan die ervoor zorgt dat het evenwicht in stand wordt gehouden. De informatie die het evenwichtsorgaan opdoet wordt doorgestuurd naar de hersenen die hier weer wat mee doen. Problemen met het evenwichtsorgaan kan vervelende gevolgen hebben.

 

Wilt u meer te weten komen over het oor en hoe u uw gehoor het beste kan beschermen? Kom dan langs bij Het Hoorhuis. Wij vertellen u graag meer!

 

 

http://www.hethoorhuis.nl/