Switsj kinderkleding
Image default
Mode en Kleding

Hoe kun je je ecologischer kleden?

Hoe kun je je ecologischer kleden? Welke soort kleding moet je dragen en kopen om het milieu te beschermen? Hoe kun je ethischer winkelen en een meer fair fashion steunen?

Het is niet ongewoon te horen dat de mode- en textielindustrie de op één na meest vervuilende industrie ter wereld is. Hoewel dat niet waar is, is het nog steeds een erg vervuilende industrie met een grote impact op het milieu.

Kleren maken betekent katoen verbouwen (op schadelijke en niet-regeneratieve manieren), wol weven of synthetisch textiel maken (zoals nylon, gemaakt van plastic vezels, dat na het wassen in de oceanen terechtkomt). Bovendien krijgen kleren ook kleurstoffen en andere chemisch vervuilende behandelingen en worden ze meestal vervoerd van het ene eind van de planeet – transportkosten die zeer vervuilend zijn. Tegelijk is dit, op sociaal vlak, een industrie waar de werknemers meestal onder erbarmelijke omstandigheden werken in onontwikkelde of ontwikkelingslanden waar de arbeidskrachten goedkoop zijn en de sociale rechten niet beschermd worden.

Er wordt vaak gezegd dat je om biologische kleding te consumeren je moet wenden tot specifieke merken die stoffen van gerecycleerde materialen of innovatieve bamboevezels gebruiken. Andere keren heb je misschien gehoord dat je bepaalde soorten katoen of wol moet vermijden en de voorkeur moet geven aan vezels zoals lyocell of linnen… Als je ecologischer wilt consumeren, is er echter iets beters dat je kunt doen.

Analyses van de levenscyclus van kleding tonen aan dat de belangrijkste bepalende factor voor de milieu-impact van onze kleding… de levensduur ervan is. Natuurlijk zijn sommige soorten stoffen of behandelingen milieuvriendelijker dan andere. Zo is biologische wol of katoen over het algemeen veel milieuvriendelijker dan synthetische materialen die voor hun transformatie grote hoeveelheden energie uit fossiele brandstoffen nodig hebben. Maar tussen twee kledingstukken, de ene verondersteld groen te zijn en de andere meer klassiek, wat het milieueffect het meest zal beïnvloeden, is de tijd dat je dit kledingstuk in goede staat houdt en kunt gebruiken. Een biologisch linnen t-shirt kan minder groen zijn dan een conventioneel katoenen t-shirt als je het tweede 5 jaar houdt zonder het te beschadigen, terwijl het eerste maar 2-3 jaar meegaat.