Switsj kinderkleding
Image default
Bedrijven

De geschiedenis van kleding

Er zijn geen feiten over wanneer wij mensen begonnen zijn met het dragen van kleding, maar er zijn wel veel theorieën. Uiteraard weten we wel vanuit de geschiedenis boeken hoe de ontwikkeling is gegaan omtrent kleding. De mensen zijn namelijk niet begonnen met het dragen van spijkerbroeken voor heren. Vroeger kleden men zich heel anders. In deze blog gaan we het hebben over de geschiedenis  van kleding.

Er zijn theorieën over waarom mensen kleding zijn gaan dragen. We zijn in eerste instantie kleding gaan dragen om verschillende redenen zoals bescherming, kou, prestige, status en decoratie.

De eerste textiel

Uit onderzoek is gebleken dat mensen al 100.000 tot 500.000 jaar geleden kleding begonnen te dragen. De eerste textiel is dat ook afkomstig uit het Midden-Oosten in de late steentijd.

Op een vindplaats in Anatolië werd het oudste geweven textiel gevonden, Nålebinding, een soort voorloper van breien. Dit soort geweven textiel werd ergens in 6500 voor Christus gemaakt!

Mode

De eerste naaimachine werd uitgevonden in 1790, wat veel nieuwe kansen met zich meebrengt. Kleding kon in minder tijd worden geproduceerd, met minder arbeid in vergelijking met hand naaien.

Het begin van modeontwerp werd opgemerkt in 1826 toen Charles Frederick Worth de basis legde voor iets dat later een succesvolle carrière zal worden. Vanwege zijn werk werd hij beschouwd als ’s werelds eerste modeontwerper.

Tot dan toe beschouwden mensen verkleden als een handeling om hun statussymbool te laten zien. Niemand beschouwde het als een uiting van hun persoonlijke stijl, het idee dat tegenwoordig in de samenleving aanwezig is.

Tegenwoordig mogen heren spijkerbroeken dragen en dames spijkerbroeken, rokken en eigenlijk alles wat ze maar willen. Het is eigenlijk pas sinds het midden van de 20e eeuw normaal voor dames om spijkerbroeken te dragen. Al werd de eerste broek voor dames rond 1851 al gemaakt. Al leek deze broek nog altijd veel op wat wij nu kennen als een broek rok, het werd “bloomers” genoemd.

https://tenuedenimes.com/collections/jeans