Switsj kinderkleding
Image default
Kinderen

Wat zijn enkele voordelen van houten speelgoed?

Tegenwoordig is er ongelooflijk veel speelgoed te vinden. Je kunt vrijwel alles bedenken en het zal wel bestaan. Hierdoor kun je dus ook van alles en nog wat voor je kinderen kopen. Dit is natuurlijk heel fijn, want hierdoor is de kans heel groot dat je altijd wel een goed stuk speelgoed aan de haak kan slaan. Misschien ben jij echter nog wel gewend om met houten speelgoed te spelen en vind je het misschien zelfs wel een beetje jammer dat dit tegenwoordig niet meer zo veel voorkomt. Dan kan het best wel inzichtelijk zijn om eens te zien wat voor voordelen houten speelgoed eigenlijk kan hebben.

Houten speelgoed gaat langer mee

Een van de belangrijkste voordelen van houten speelgoed heeft te maken met hoe lang je kinderen en jij kunnen genieten van het speelgoed. Hoewel plastic speelgoed natuurlijk ook best wel eens lang mee kan gaan, gaat dat toch wat eerder kapot. Misschien ben jij ook wel eens per ongeluk op plastic speelgoed gaan staan of hebben je kinderen wel eens wat laten vallen. In dat geval kan het heel goed zo zijn geweest dat het speelgoed daarna niet meer goed werkte of anderszins kapot was gegaan. Hier kan de houten variant dus zeker wel voordeel hebben ten opzichte van plastic speelgoed.

Bijna alleen maar natuurlijke grondstoffen

Daarnaast valt er ook nog wel wat te zeggen over hoe houten speelgoed gemaakt wordt. Vaak heb je voor speelgoed van hout namelijk een heel stuk minder spullen nodig dan voor plastic speelgoed. Zo ben je met hout, verf, schroeven en misschien wat lijm eigenlijk al waar je zijn wil. Dat is met plastic speelgoed vaak wel een heel ander verhaal. Daar zit van alles in waarvan je de naam waarschijnlijk niet eens goed uit kunt spreken en het produceren van dat soort speelgoed is vaak ook nog eens niet zo goed voor het milieu. Vanuit een ecologisch oogpunt kan houten speelgoed dus ook zeker wel een goede keuze zijn.

Houten speelgoed: veilig voor je kinderen

De veiligheid van je kinderen is natuurlijk van het allergrootste belang. Je wil uiteraard dat je kinderen altijd leuk speelgoed hebben, maar dit moet dan zeker niet gevaarlijk zijn. Mochten ze per ongeluk een stuk van het speelgoed op willen eten of er iets anders mee doen wat niet de bedoeling is, dan moet het nog steeds veilig zijn. Ook hierbij is houten speelgoed vaak een stuk veiliger dan speelgoed dat van plastic of iets dergelijks gemaakt is.

Nostalgie

Daarnaast kan het natuurlijk zo zijn dat je jezelf ook gewoon een beetje nostalgisch voelt worden als je houten speelgoed ziet. Het kan namelijk heel goed zo zijn dat jij daar heel veel plezier aan hebt kunnen beleven in jouw jeugd. Je wil dit dan natuurlijk ook jouw kinderen gunnen en daarom kan het heel aanlokkelijk zijn om toch voor speelgoed van hout te kiezen. In combinatie met de bovenstaande voordelen kan dit dus best een goed idee zijn voor jouw kinderen.