Switsj kinderkleding
Image default
Shopping / Clothing

Bespaar nooit op paardrijkleding zoals rijbroeken, bodyprotectors en rijlaarzen.

Bespaar nooit op paardrijkleding

Tijdens het paardrijden en in de paardensport in het algemeen is het belangrijk dat je de juiste beschermende paardrijkleding draagt. Paardrijkleding draag je voor het comfort tijdens het rijden maar ook voor je eigen veiligheid en dat van het paard. Paardrijkleding is al ontstaan in de middeleeuwen omdat het paard toen het meest gebruikte vervoermiddel was. Tegenwoordig word de paardrijkleding steeds modieuzer gemaakt. Sommige ruiters vinden het ook fijn wanneer de paardrijkleding mooi staat bij het paard en dat het een mooi geheel gaat vormen met het paard. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een paardrijbroek in dezelfde kleur te dragen als het dekje.

Voor het rijden kun je heel veel producten kopen voor de ruiter en het paard. Een rijbroek en rijlaarzen zijn meestal de eerste items die een ruiter koopt voordat hij/zij kan gaan paardrijden. Je hebt ook nog andere paardrijkleding voor het beschermen zoals:

  • Jassen
  • Shirts
  • Vesten
  • Bodywarmers  
  • Bodyprotectors

En misschien wel het belangrijkste een cap. Kort gezegd word er dus veel verschillende kleding gebruikt voor het paardrijden.

Paardrijbroeken

Bij elke activiteit op het paard heb je een rijbroek nodig en deze moet perfect worden afgestemd op de ruiter. Zo zijn er rijbroeken met een zitvlak voor een goed contact met het zadel wat bijvoorbeeld met dressuur veel gebruikt word maar er zijn ook rijbroeken voor het springen. De rijbroeken hebben extra kniestukken. Rijbroeken worden geleverd in dames, heren en in kindermaten. De rijbroeken zijn te koop voor in de zomer maar ook voor in de winter heb je speciale paardrijbroeken. Wil je graag meer informatie over de verschillende soorten rijbroeken en hoe je erachter komt welke rijbroek het best bij jou past? Kijk dan eens bij onze > Rijbroeken

 

Rijlaarzen

Tijdens het rijden draag je ook altijd paardrijlaarzen. Rijlaarzen moeten goed passen anders zitten de paardrijlaarzen niet comfortabel tijdens het rijden. Bij het opmeten van de maten moet je een aantal punten opmeten. Het belangrijkst is de voetmaat maar de hoogte is ook belangrijk. Een te hoge rijlaars kan gaan irriteren in de knieholte. De hoogte van de rijlaars meet je op vanaf de hak tot de knieholte. Daarnaast is de kuitmaat belangrijk om te weten als je opzoek bent naar een passende laars. Veel rijlaarzen hebben rits, dit zorgt er voor dat je de rijlaarzen gemakkelijk uit en aan kan doen. Je rijlaarzen gaan langer mee wanneer je soms invet of schoonmaakt.

 

Jassen, shirts en bodywarmers

Naast deze kleding is het vooral in de winter fijn om een warme ruiterjas te dragen. Tegenwoordig worden de ruiterjassen gemaakt van softshell materiaal. Dat is materiaal dat wind en waterdicht is en niet te dik maar toch warm. Softshell materiaal is gevoerd met fleece. Het is makkelijk te reinigen en dat is prettig als je paard bijvoorbeeld in de rui is. Voor regenachtige dagen zijn er ook regenjassen. Die kun je gewoon over je jas heen dragen. Daardoor blijft je eigen jas mooi droog. In de zomer is het prettig om een iets dunnere jas te kopen.

Shirts voor tijdens het rijden zijn er in allerlei leuke kleuren. Wanneer je veel meedoet aan wedstrijden is het aan te raden om een mooi wedstrijd shirt te kopen. Zo zijn er ook shirts die je gewoon met het rijden kunt dragen maar ook onder een wedstrijd jas. Wanneer het wat warmer word pas je uiteraard je paardrijkleding hierop aan. Het is dan bijvoorbeeld fijner om mouwloze shirts te dragen. De shirts voor het paardrijden sluiten mooi aan bij het lichaam wat niet alleen comfortabel zit maar ook je huid blijft droog. Wanneer het nog niet koud genoeg is voor een jas maar het toch wel fris is kun je het beste een ruitervest dragen. Ruitervesten zijn ideaal om te dragen voor de koudere dagen zoals in de herfst en de frisse lente dagen. Met deze vesten hou je jezelf tijdens het rijden goed warm. De vesten zijn in verschillende modellen en kleuren verkrijgbaar. Een bodywarmer is ook zeer populair en word veel gedragen door de ruiters. Een bodywarmer houd je lichaam warm en heeft vaak ook een aantal opbergmogelijkheden. Dat is vooral handig tijdens een buitenrit met het paard.

Beschermende kleding tijdens het paardrijden

Als je tijdens het rijden goed beschermd wilt worden draag je een bodyprotector. Een bodyprotector is een belangerijk onderdeel van de paardrijkleding, dit is een soort beschermende bodywarmer. Een bodyprotector word steeds vaker gebruikt tijdens het rijden. Tijdens wedstrijden van de KNHS is het dragen van een bodyprotector verplicht. Een bodyprotector beschermt tijdens een val je wervelkolom, ribben en de organen die in het rompgebied liggen. Het dragen van de bodyprotector kan tijdens het paardrijden ernstige blessures voorkomen. Een bodyprotector beschermd je niet tegen alle blessures maar je bent zonder niet goed beschermd. Voor meer aanvullende informatie over bodyprotectors, neem eens een kijkje bij onze > Bodyprotectors Ook is een cap onmisbaar wanneer je gaat paardrijden. Het is ontzettend belangrijk om een goed passende cap te dragen. Een cap beschermd je hoofd tijdens een val en door het dragen van een cap kun je ernstig hoofdletsel voorkomen. Een cap mag niet klemmen op je hoofd hierdoor kun je hoofdpijn krijgen en dat is niet prettig tijdens het paardrijden. Nog belangrijker is dat de cap niet los zit. Een cap die los zit is heel gevaarlijk omdat de cap dan van je hoofd kan afvallen. Je kunt controleren of je paardrijcap goed vast zit door als je het kin bandje van je cap los laat en je hoofd naar voren buigt. Als je cap dan niet afvalt is de cap goed. Valt de cap wel af dan is de cap te groot. Tijdens het rijden  moet het kin bandje wel goed vast zitten. Rijhelmen zijn in de maten verkrijgbaar vanaf 50 tot 62. De maat van de caps zijn in centimeters. Om te meten welke maat je hebt moet je je hoofd opmeten. De omtrek van je hoofd is de maat voor je cap.

Voor meer informatie over de juiste paardrijkleding neem eens een kijkje op 123Ruitersport

https://123ruitersport.nl/paardrijkleding.html