Switsj kinderkleding
Image default
Bedrijven

E-commerce: hoe werkt het?

Online winkel

E-commerce is simpel gezegd het verkopen van producten via het internet. Dit kan op verschillende manieren. Om te beginnen kan je gebruik maken van online platformen zoals Bol en Amazon. Voor startende ondernemers heeft dit meerdere voordelen. Allereerst is deze vorm van e-commerce zeer laagdrempelig, omdat er geen grote investeringskosten aan verbonden zijn. Hierdoor wordt iedereen in feite in staat wordt gesteld een online business op te zetten. Daarnaast kan je deze verkoopplatformen gebruiken om product research te doen en gelijktijdig de markt te testen. Als je eenmaal een goed lopend product hebt gevonden, kan je overwegen om een eigen webshop op te zetten. 

Wanneer je in het bezit bent van een KvK- en btw-nummer kan je op deze platforms een zakelijk account aanmaken. Hierop kan je vervolgens jouw producten aanbieden als derde partij. Uiteraard zit er wel een commissie aan verbonden. De hoogte van de commissie is afhankelijk van de productcategorie. Naast de commissie moet je ook rekening houden met 21% btw en verzendkosten. Dit zijn belangrijke punten die je nodig hebt om de winstmarge te bepalen.

Stel je wilt sneakers onder je eigen merk gaan verkopen. Om dit te bewerkstelligen zul je eerst een fabrikant of leverancier moeten vinden. Vervolgens zul je de sneakers moeten importeren naar Nederland. Om de lading in te voeren bij de douane moet je invoerrechten en btw-belasting moeten betalen. Echter, deze kosten kun je achteraf terugvragen aan de belastingdienst. Om die reden en voor het gemak zijn deze extra kosten niet meegenomen in de berekening van de nettowinst in onderstaand voorbeeld.

VERKOOPPRIJS INCL BTW                            100

BTW 21%                                                            -21

COMMISSIE 10%                                             -10

VERZENDKOSTEN                                            -5

INKOOPPRIJS EXCL BTW                               -20

INVOERRECHTEN DOUANE                         -1,20

NETTOWINST                                                   €42,80,-

Transportkosten vallen ook onder de inkoopprijs. Houd er rekening mee dat de containerprijzen sterk fluctueren en dus medebepalend is voor de totale inkoopprijs (in dit geval de sneakers).

Waar moet je op letten als je gaat starten met e-commerce?

Schrijf je in bij de kamer van koophandel. Hiermee leg je jouw bedrijf wettelijk vast en krijg je tegelijkertijd een geldig btw-nummer. Dit betekent dat je vanaf dat moment om het kwartaal belastingaangifte moet doen. Veel startende ondernemers vergeten dit in het begin waardoor ze risico lopen op hoge boetes. Heeft jouw onderneming een jaarlijkse omzet van minder dan 20 duizend euro? Vraag in dat geval de kleineondernemingsregeling aan. Hierdoor hoef je geen belastingaangifte te doen zolang je omzet onder de 20 duizend euro blijft. Dit betekent echter ook dat je geen belasting kunt aftrekken van de inkoopprijs.