Switsj kinderkleding
Image default
Shopping / Clothing

Je zit in Bananasplit!

Houd jij van programma’s zoals Bananasplit en “What would you do?” Dan heb je vast wel eens je afgevraagd hoe deze programma’s gemaakt worden. Want is het allemaal echt? Of zijn de mensen die volgens het programma van niks weten, stiekem gewoon acteurs die bij de show werken?

Als het goed is, is het allemaal echt. Het is namelijk verboden om te doen alsof het echt is, terwijl het dat niet is. Dat heet scripted reality en een serie is verplicht dit op het begin aan de kijker mee te delen.  De mensen die slecht of schokkend gedrag uitlokken bij voorbijgangers die niks van het filmen van de show weten, zijn natuurlijk wel acteurs.

De show wordt opgenomen met verborgen Camerasystemen. Deze zijn door een Elektricien daar geplaatst. Voor de plaats is gekozen, omdat de camerasystemen zo uit het zicht zijn van mensen die langslopen, en ze dus niet kunnen weten dat ze meedoen aan de show.

Dan tenslotte: hoe worden de scenario’s gekozen? Het scenario moet schokkerend genoeg zijn dat iemand in zou willen grijpen. Anders zou het een heel saai programma zijn. Maar het mag ook weer niet zo heftig zijn dat iemand de politie of een ander noodnummer belt. En ze willen natuurlijk ook niemand traumatiseren of een trauma van iemand naar boven halen. Het is dus heel lastig te bepalen wat wel kan en wat echt niet geschikt is voor de show. Vandaar dat daar ook heel veel tijd in gestoken wordt door de programma makers.

Wat bijvoorbeeld echt niet kan, is geweld laten zien. Een programma heeft een voorbeeldfunctie en kan dus niet geweld laten zien in een echte situatie om te kijken hoe mensen daarop reageren. Wel kan bijvoorbeeld het pesten laten zien worden, om te zien of omstanders zouden ingrijpen. Dit is natuurlijk ook heel vervelend, maar heeft veel meer een opvoedend doel.

https://www.groenewegendelft.nl/