Switsj kinderkleding
Image default
Shopping / Clothing

Struinen met de pen op karper

In deze blog geven we enkele tips om struinend met de pen en penhengel, mooie polderkarpers kunt vangen. 

Met het struinend vissen worden niet altijd de grootste vissen van het water gevangen, maar is vaak wel de methode om in een korte tijd meerdere vissen te kunnen vangen. Het grote succes van het struinen is, dat verschillende delen van een water worden aangedaan. De kans dat je karper tegenkomt op deze verschillende plekken is natuurlijk groter dan te wachten op die ene plek, tot ze langs zwemmen. Daarbij kan je in veel wateren ook de karper waarnemen, door bijvoorbeeld aasbellen, stofwolken in het water of cruisende karper aan de oppervlakte. 

 

Molen

Neem een lichte karpermolen. Het is zonde om de hele avond met een zware molen rond te moeten lopen. Dit gewicht gaat enkel in de weg zitten en voor de werpafstanden die je maakt is een vismolen met grote spoel ook niet noodzakelijk. 

 

Hengel

Een lichte karperhengel van max 2lbs is aan te raden. Er zijn verschillende parabolische penhengels te koop van 1,5lbs. Deze zijn uiteraard geschikt. Door de lichte lbs ben je in staat om het lichte werpgewicht toch goed weg te zetten en voorkom je dat de haak snel losschiet. De zachte top vangt de klappen van de karper makkelijk op in de beperkte lijn die uitstaat. 

 

Vislijn

In de korte afstanden die er gevist worden, is enige rek in de lijn wel een must. Hierdoor valt gevlochten lijn in principe af. Fluor carbon kan bij erg helder water helpen om te voorkomen dat de lijn wordt opgemerkt door de karper. Deze lijn heeft ten opzichte van standaard nylon wel een mindere trekkracht en zal hierdoor iets dikker gevist worden. Helaas werkt dit bij verre worpen (meer dan 20 meter) weer tegen je. 

 

Plekjes maken

Maak verschillende plekjes met klein aas. Zorg dat de karper moet zoeken en niet in een hap al het voer tot zich kan nemen. De kans dat deze een keer of wat terugkomt om er zeker van te zijn dat alles op is, is hierdoor veel groter. Mocht dan net jouw haakaas te water gaan, dan is een snelle aanbeet te verwachten. 

Zoek bij deze plekjes vol in de wind. In het vroege voorjaar kan ook juist de zonkant uit de wind extra aantrekkelijk zijn voor de karper, omdat het water hier sneller opwarmt dan elders. 

 

https://www.sportvisgigant.nl/