Switsj kinderkleding
Image default
Kinderen

Misselijkheid tijdens de zwangerschap

Zwanger zijn.. Voor veel vrouwen is het een hele mooie fase, maar het is vaak niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Veel zwangere vrouwen hebben last van zwangerschapskwaaltjes. Met name misselijkheid is een beruchte klacht. Ben jij ook misselijk tijdens de zwangerschap? In dit artikel lees je alle belangrijke informatie over deze klacht.

Wat is zwangerschapsmisselijkheid precies?

Zoals de naam al zegt, gaat het bij zwangerschapsmisselijkheid om misselijkheid tijdens de zwangerschap. Het komt veel vaak voor. Zo’n driekwart van de vrouwen heeft er wel last van. Vaak zijn vrouwen niet alleen misselijk, maar moeten ze ook overgeven. Er is veel verschil in de ernst van de misselijkheid. Sommige vrouwen hebben er ‘slechts’ ’s ochtends last van, anderen zijn juist de hele dag misselijk. Erg vervelend!

Wanneer in de zwangerschap heb je vaak last van misselijkheid?

Misselijkheid tijdens de zwangerschap begint vaak al snel zodra je zwanger bent. Vrouwen die 8 weken zwanger zijn hebben vaak last van ochtendmisselijkheid. Gelukkig gaat de misselijkheid bij de meeste vrouwen na een paar maanden weer over. Ook hier geldt echter: iedere vrouw is anders en dus is ook de duur van de misselijkheid bij iedereen anders.

Wat is de oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid?

Wat precies de oorzaak van de misselijkheid is, is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk heeft het te maken met de veranderende hormonen in je lijf. Maar helemaal zeker is dat dus niet.

Wat kun je doen aan de misselijkheid?

Natuurlijk wil je niets liever dan zo snel mogelijk van je misselijkheid afkomen. Maar hoe doe je dat? Er zijn verschillende dingen die je kunt proberen.

Ten eerste kun je proberen om kleine beetjes te eten of te drinken, in plaats van grote porties te nemen. Ten tweede kun je proberen of het helpt om gember te nemen. Je kunt bijvoorbeeld kleine stukjes gember in je thee doen en dat drinken. Ten derde kun je, als je écht heel misselijk bent, naar je huisarts gaan. Hij of zij kan dan medicijnen voorschrijven die helpen tegen misselijkheid.